HomeZDROWIEZdrowe śniadanie

Zdrowe śniadanie

Choć pogoda bywa różna, to dobre śniadanie jest podstawą każdego poranka, niezależnie od pory roku. Oto nasze porady na pyszne zdrowe śniadanie. Oto nasze propozycje na najważniejszy posiłek dnia!

Babcia i mama powtarzały świętą rację – śniadanie to absolutna podstawa i nie wolno bez niego wychodzić z domu. To najważniejszy posiłek dnia! – potwierdzi to każdy dietetyk (na czele z ciocią). Okazuje się, że jedzący regularnie zdrowe śniadanie są do pięciu razy bardziej bezpieczni i zdrowi niż ci, którzy unikają porannego posiłku.

1. Jajecznica

Składniki:

  • 2 porcje szpinaku baby,
  • 2 jaja,
  • 100 g sera feta (w kostkach),
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzej tłuszcz na patelni. Następnie dodaj szpinaku, całość podgrzewaj. Mieszaj aż zielenina zmięknie. Dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem, wrzuć pokruszone kostki sera. Na koniec mieszaj jeszcze raz. I gotowe!

2. Zdrowa owsianka

Składniki:

  • 160 g płatków owsianych,
  • szklanka mleka 0,5%,
  • 1 łyżeczka białka serwatkowego,
  • 1 łyżeczka syropu z klonu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • odrobina cynamonu.

Sposób przygotowania:

Gotuj na dużym ogniu przez kilka minut płatki z mlekiem. Po 6-7 minutach odstaw je i wymieszaj z białkiem serwatkowym i syropem. Następnie całość przelej do miseczki, posyp siemieniem lnianym i cynamonem. Zjedz.

3. Pyszny, energetyczny koktaj

Tutaj wybór jest ogromny. Potrzebujesz więc mleka, owoców i blendera.

Przykładowe kompozycje: 2 banany + mleko (pół szklanki), kiwi + banan + mleko, truskawki + mleko oraz opcja megaenergetyczna – mleko + czekolada + banan.

Sposób przygotowania:

Całość wymieszaj w blenderze.

4. Serek wiejski z rzodkiewkami i pieczywo razowe

Składniki:

  • porcja serku wiejskiego – ok. 150-200g
  • rzodkiewki – 3-5 sztuk średnich
  • chleb żytni razowy z ziarnami słonecznika
  • odrobina masła

Sposób przyrządzenia:

Rzodkiewki siekamy i mieszamy z serkiem. Następnie krem nakładamy na posmarowane wcześniej kromki chleba.

5. Kanapka z chleba żytniego razowego, z nasionami słonecznika, z ogórkiem kiszonym, łososiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • chleb żytni razowy z nasionami słonecznika
  • jeden ogórek kiszony lub konserwowy
  • mały kawałek łososia wędzonego na gorąco lub łososia pieczonego
  • kawałek szczypiora

Sposób przyrządzenia:

Tutaj znów nie ma wielkiej filozofii.  Bułkę kroimy, przekładamy składnikami.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.