HomeDOMKUCHNIAJesienne przysmaki na polskim stole
jesienne przysmaki
jesienne przysmaki | pixabay.com

Jesienne przysmaki na polskim stole

Jesień – szczególnie ta, którą określa się jako „Polska, złota” może przynieść nam szczególnie ciekawe jesienne przysmaki. Podczas, gdy wielu osobom wydaje się, że właśnie wtedy sezon wegetatywny zamiera i nie mamy już do wyboru tak dużo produktów jak chociażby w trakcie lata, mogą poczuć się miło zaskoczone podczas odkrywania zalet jesiennych plonów.

Typowo jesienne przysmaki

  • Orzechy – są cenione nie tylko ze względu na zawartość odżywczych tłuszczy i składników, ale także jako urozmaicenie codziennej diety. Mogą być one dodawane do deserów, potraw i sałatek, a także stać się szybką przekąską na nieoczekiwany głód. W okresie jesiennym warto szczególnie zainteresować się orzechami włoskimi, nerkowcami i laskowymi.
  • Kapusta – znany jest dobroczynny wpływ kiszonej kapusty, szczególnie za sprawą słynnej „diety Kwaśniewskiego”. Tradycyjne polskie kiszonki, mają bardzo pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego, a ponadto są zdecydowanie niskokaloryczne!
  • Dynia – dynia jest niezwykle popularna nie tylko na halloween. Wiele osób ceni ją za pestki, których spożywanie wzmacnia włosy, skórę i paznokcie,  a ponadto pestki znane są z właściwości odrobaczających, sama zaś dynia może zostać zakonserwowana w słoiki i sprawdzić się jako urozmaicenie diety, nie tylko w trakcie jesieni, ale także zimą.
  • Jabłka, śliwki, winogrona – to właśnie w trakcie jesieni polskie sady uginają się pod ciężarem owoców typowych dla naszej szerokości geograficznej. Soczyste jabłka, okrągłe śliwki i aromatyczne winogrona mogą być spożywane zarówno w swojej niezmienionej postaci, jak i w formie musów, dżemów czy dodatków do ciast. W tym przypadku naprawdę dużo zależy od naszej własnej inwencji.

Pomysły na ciekawe dania na jesień

  • Zupy krem – zblendowane zupy, powstające z najróżniejszych warzyw, w tym: pomidorów, dyni, soczewicy, groszku, to idealne danie na jesień, które zadziała nie tylko rozgrzewająco, ale będzie również prawdziwą bombą witaminową, która pozwoli Ci jeszcze lepiej zadbać o kondycję organizmu w trakcie jesiennego przesilenia. Zupy te są bardzo łatwe do przyrządzenia, a podane z grzankami trafią w gusta wielu wielbicieli zup i warzyw.
  • Grzyby – duszone kurki, czy okazałe borowiki podane do pieczeni – to dodatki na myśl których każdemu z nas przypomina się nasza domowa, polska kuchnia. Grzyby nie mają w sobie zbyt dużo właściwości odżywczych, jednak ze względu na niską kaloryczność i przede wszystkim cudowny smak, warto wrzucić je do koszyka podczas jesiennego spaceru.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.