HomeDOMKUCHNIACzarne jagody – smaczne i zdrowe
czarne jagody
czarne jagody | pixabay.com

Czarne jagody – smaczne i zdrowe

Od niedawna możemy znów zachwycać się smakiem jagód – owoców, które są dostępne od czerwca do września. Czarne jagody zbierane są głównie w lasach, znane są ze swoich walorów smakowych. Są pyszne zarówno na surowo, z cukrem i śmietaną lub jako składnik wielu dań, a zwłaszcza słodkich wypieków, konfitur i soków. Jednak to nie tylko ich smak jest powodem do sięgnięcia po te owoce. Nie od dziś wiadomo, że jagody zawierają mnóstwo cennych składników i mają dobroczynne działanie dla naszego zdrowia.

Czarne jagody w medycynie naturalnej

W medycynie naturalnej czarne jagody znane są od dawna. Cenione zwłaszcza przy schorzeniach jelitowych i chorobach oczu. W dawnych czasach czarnymi jagodami leczono nawet takie schorzenia jak polio i tyfus! Wykorzystywane były w zwalczaniu zakażeń.

Właściwości zdrowotne posiadają nie tylko owoce, ale także liście. Co takiego zawierają właściwie czarne jagody? Przede wszystkim mnóstwo witamin : A, B1, B2, C, PP, a oprócz tego kwas foliowy i kwasy owocowe (jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy), minerały jak wapń, fosfor, potas , żelazo, cynk. Poza tym zawiera błonnik, antyoksydanty, fito estrogeny, garbniki. Liście czarnych jagód zawierają olejki eteryczne i wiele cennych składników jak arbutyna i garbniki.

Tak bogate w składniki i witaminy owoce muszą pomagać w wielu schorzeniach – i pomagają. Czarne jagody są pomocne w leczeniu chorób oczu, zapobiegają procesom utraty wzroku, chronią plamkę żółtą siatkówki, zapobiegają postępowaniu krótkowzroczności. Są szczególnie wskazane dla osób cierpiących na problemy ze wzrokiem spowodowane cukrzycą, a także wspomagają organizm w walce z nowotworami. Pomocne również przy odchudzaniu, ponieważ zawierają dużo błonnika. Jeśli chodzi o układ krążenia, czarna jagoda wspomaga uszczelnianie naczyń krwionośnych, zapobiega też tworzeniu się w nich złogów cholesterolu. Wspomagają naczynia włosowate i przeciwdziałają powstawaniu żylaków. Wskazane także dla osób mających skłonności do infekcji i zapaleń pęcherza, ponieważ zapobiegają występowaniu częstych infekcji tego organu. Łagodzą także problemy jelitowe, normalizując pracę jelit – spożywanie jagód jest doskonałym środkiem zapobiegawczym w przypadku występowania biegunek.

Wyciągi z jagód stosowane są z powodzeniem w kosmetyce. Bogactwo składników zawartych w tych owocach sprawia, że kosmetyki na ich bazie są doskonałe zwłaszcza w przypadku cery naczyńkowej, tłustej i trądzikowej, wygładzają skórę i opóźniają procesy starzenia, dzięki zawartości przeciwutleniaczy.
Warto zaznaczyć, że 2 lipca obchodzono kiedyś liturgiczne święto Matki Boskiej Jagodnej i tego dnia tradycja zabraniała zrywania jagód i innych leśnych owoców.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.